Weekdieren

Symptomen

De oorzaken, symptomen en de heftigheid van die symptomen zijn voor iedereen anders, maar meest voorkomende symptomen zijn:

 

 • Jeuk en/of zwelling in de lippen, mond, keel
 • Jeukende, gezwollen huid
 • Netelroos
 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Ademhalingsproblemen

Hierbij reageert het lichaam overgevoelig op weekdieren. Een weekdier is ongewerveld wat betekent dat ze geen ruggengraat of wervelkolom hebben. Ze leven meestal in één of twee schelpen. Onder weekdieren vallen: mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen/coquilles, scheermessen, inktvissen, octopussen en slakken (escargots, alikruiken, wulken, kokkels).

Als je allergisch bent voor weekdieren, kun je ook overgevoelig reageren op schaaldieren. Dat hoeft niet, maar komt wel vaak voor gezien de eiwitten in schaal- en weekdieren op elkaar lijken. Het eiwit tropomyosine in het bijzonder is de belangrijkste oorzaak van een allergische reactie op schaal- en weekdieren.

Hoe ontstaan de symptomen?

Meestal ontstaan de symptomen binnen 90 min na inname. In het geval van zwelling van de lippen, mond of keel dient er snel medisch gehandeld te worden.

Diagnose

Herken je jezelf in de bovenstaande klachten en heb je het vermoeden dat je een allergie voor weekdieren hebt? Laat dit dan eerst testen bij de (huis)arts. Dat kan door middel van de onderstaande testen.

 • Huidpriktest 
  Hierbij wordt er een druppel vloeistof op je onderarm aangebracht. In deze vloeistof zitten de allergenen van weekdieren opgelost. Hierna wordt er met een dun naaldje door de druppel heen in de huid geprikt. Als er vervolgens een rood bultje ontstaat op de plek waar de druppel is aangebracht, is de test positief. De uitslag is na een kwartier bekend.
 • Bloedonderzoek
  Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar of er antistoffen specifiek gericht tegen weekdieren aanwezig zijn in het bloed. Het duurt meestal enkele dagen tot weken voordat de uitslag bekend is.
 • Voedselprovocatie
  Er zijn twee methodes om deze test uit te voeren. Afhankelijk van de situatie bepaald de arts welke methode het meest geschikt is.

  • Dubbelblind placebogecontroleerde voedselprovocatie
   Bij deze test krijg je verschillende soorten voedingen. De ene voeding bevat het vermoedelijke allergeen en de andere voeding (placebo) niet. Zowel jij als de arts weet niet welke van de toegediende voedingen het mogelijke allergeen bevat. Vervolgens wordt er gekeken naar hoe je op beide voedingen reageert om te kunnen bepalen of je allergisch bent.
  • Open voedselprovocatie
   Hierbij wordt het vermoedelijke allergeen in toenemende mate toegediend om te kijken of en hoe allergisch je bent. Aan de hand van deze methode kan dus ook je drempelwaarde achterhalen.

Behandeling

Helaas is weekdieren allergie niet te genezen en is vermijden de enige oplossing. Mocht je toch per ongeluk weekdieren binnen krijgen en ben je heftig allergisch? Dan moet er snel gehandeld worden en gebruik worden gemaakt van een adrenalinepen

Benieuwd naar meer?

Hi, wij zijn er voor je. Hi, wij zijn er voor je. Ons platform staat vol met interessante tips, trics en recepten.