Sulfiet
Symptomen
De oorzaken, symptomen en de heftigheid van die symptomen zijn voor iedereen anders, maar meest voorkomende symptomen zijn:
- Hartkloppingen
- Huiduitslag
- Luchtwegklachten
- Verkoudheidssymptomen
- Buikpijn/ kramp
- Misselijkheid
- Diarree
- Vochtophoping
- Slapeloosheid
Hierbij reageert het lichaam overgevoelig op sulfiet. Sulfieten zijn conserveermiddelen (E-nummers E220 t/m E228) en kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat fruit niet bruin kleurt. Ook komt sulfiet door fermentatie van nature voor in gedroogde vruchten, wijn en citroensap.
Allergie of overgevoeligheid?
Officieel bestaat sulfietallergie niet gezien het afweersysteem geen rol speelt in de reactie op sulfiet. Daarom wordt het een intolerantie of overgevoeligheid genoemd.
Hoe ontstaan de symptomen?
Om sulfiet te kunnen verteren zet je lichaam het om naar sulfaat. Bij een sulfiet intolerantie lukt dat omzetten niet meer goed, waardoor het sulfiet onverteerd blijft en er klachten optreden.
Diagnose
Herken je jezelf in de bovenstaande klachten en heb je het vermoeden dat je overgevoelig reageert op sulfiet? Laat dit dan eerst testen bij de (huis)arts. Dat kan door middel van de onderstaande testen.
- Huidpriktest
Hierbij wordt er een druppel vloeistof op je onderarm aangebracht. In deze vloeistof zitten de allergenen van sulfiet opgelost. Hierna wordt er met een dun naaldje door de druppel heen in de huid geprikt. Als er vervolgens een rood bultje ontstaat op de plek waar de druppel is aangebracht, is de test positief. De uitslag is na een kwartier bekend. - Bloedonderzoek
Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar of er antistoffen specifiek gericht tegen sulfiet aanwezig zijn in het bloed. Het duurt meestal enkele dagen tot weken voordat de uitslag bekend is. - Voedselprovocatie
Er zijn twee methodes om deze test uit te voeren. Afhankelijk van de situatie bepaald de arts welke methode het meest geschikt is.- Dubbelblind placebogecontroleerde voedselprovocatie
Bij deze test krijg je verschillende soorten voedingen. De ene voeding bevat het vermoedelijke allergeen en de andere voeding (placebo) niet. Zowel jij als de arts weet niet welke van de toegediende voedingen het mogelijke allergeen bevat. Vervolgens wordt er gekeken naar hoe je op beide voedingen reageert om te kunnen bepalen of je allergisch bent. - Open voedselprovocatie
Hierbij wordt het vermoedelijke allergeen in toenemende mate toegediend om te kijken of en hoe allergisch je bent. Aan de hand van deze methode kan dus ook je drempelwaarde achterhalen.
- Dubbelblind placebogecontroleerde voedselprovocatie
Behandeling
Als je inderdaad allergisch bent voor sulfiet, is het vermijden ervan helaas de enige behandeling. Dat kan soms aardig lastig zijn gezien sulfiet een conserverende werking heeft en daarom vaak in veel producten verstopt zit. Weet je niet goed waar het allemaal in zit of hoe je sulfiet het beste kunt vermijden? Een diëtiste kan je daarbij helpen.
Benieuwd naar meer?
Wist je dat…
- In biologische voeding vaak geen E-nummers zitten en dus ook geen sulfiet.
(blijf nog steeds wel goed opletten, want vooral bij wijn kan er soms alsnog sulfiet van nature in zitten) - Een overgevoeligheid voor sulfiet relatief vaker voor komt bij mensen met astma.
- Voedingsmiddelen uit de lookfamillie (ui, knoflook, prei etc.) van nature sulfiet bevatten