Soja

Symptomen

De oorzaken, symptomen en de heftigheid van die symptomen zijn voor iedereen anders, maar meest voorkomende symptomen zijn:

 • Verstopte of lopende neus
 • Jeuk en zwelling van de mond en keel
 • Ademhalingsproblemen, astma
 • Jeukende huid, eczeem, netelroos
 • Misselijkheid, braken
 • Diarree

Een allergie voor soja komt weinig voor en is vaak lastig vast te stellen. Soja zit namelijk verstopt in veel producten en bevat vergelijkbare soorten allergenen als pollen, pinda’s en andere peulvruchten waardoor het ook een kruisreactie kan zijn. Verder komt de allergie relatief vaker voor bij jonge kinderen die er meestal ook weer overheen groeien.

Hoe ontstaan de symptomen?

Een allergie voor soja wordt veroorzaakt door de eiwitten in de zaden. Die eiwitten zijn hittestabiel en ook de reden dat soja in veel producten gebruikt wordt. Vooral in vleesvervangers is het een populair ingrediënt.

Diagnose

Herken je jezelf in de bovenstaande klachten en heb je het vermoeden dat je een soja allergie hebt? Laat dit dan eerst testen bij de (huis)arts. Dat kan door middel van de onderstaande testen.

 • Huidpriktest
  Hierbij wordt er een druppel vloeistof op je onderarm aangebracht. In deze vloeistof zitten de allergenen van soja opgelost. Hierna wordt er met een dun naaldje door de druppel heen in de huid geprikt. Als er vervolgens een rood bultje ontstaat op de plek waar de druppel is aangebracht, is de test positief. De uitslag is na een kwartier bekend.
 • Bloedonderzoek
  Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar of er antistoffen specifiek gericht tegen soja aanwezig zijn in het bloed. Het duurt meestal enkele dagen tot weken voordat de uitslag bekend is.
 • Voedselprovocatie
  Er zijn twee methodes om deze test uit te voeren. Afhankelijk van de situatie bepaald de arts welke methode het meest geschikt is.

  • Dubbelblind placebogecontroleerde voedselprovocatie
   Bij deze test krijg je verschillende soorten voedingen. De ene voeding bevat het vermoedelijke allergeen en de andere voeding (placebo) niet. Zowel jij als de arts weet niet welke van de toegediende voedingen het mogelijke allergeen bevat. Vervolgens wordt er gekeken naar hoe je op beide voedingen reageert om te kunnen bepalen of je allergisch bent.
  • Open voedselprovocatie
   Hierbij wordt het vermoedelijke allergeen in toenemende mate toegediend om te kijken of en hoe allergisch je bent. Aan de hand van deze methode kan dus ook je drempelwaarde achterhalen.

Behandeling

Om een allergische reactie te voorkomen dient soja gemeden te worden. De eiwitten in soja zijn hittestabiel dus ook verhitte soja kan helaas niet geconsumeerd worden.

Gezien soja vaak een onzichtbaar ingrediënt is, is vermijding nog aardig lastig. Gelukkig zijn er strenge regels rondom etikettering dus zal altijd op de verpakking staan of er soja verwerkt zit in een product.

Let op! Ook in non-food producten zoals cosmetica komt soja voor dus pas goed op.

Benieuwd naar meer?

Hi, wij zijn er voor je. Wil je weten waarom het een soja allergie is en geen soja intolerantie? Lees dan hier het verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie.