Selderij

Symptomen

De oorzaken, symptomen en de heftigheid van die symptomen zijn voor iedereen anders, maar meest voorkomende symptomen zijn:
 • Jeuk/ zwelling in de mond, keel en het gezicht
 • Maagdarmklachten
 • Luchtwegklachten

Hierbij reageert het lichaam overgevoelig op blad-, bleek- en knolselderij. Selderij behoort tot de schermbloemigen. Tot deze familie behoren onder andere ook wortel, venkel, anijs, dille, koriander en peterselie.

Hoe ontstaan de symptomen?

Selderij komt voor in rauwe vorm, gekookte vorm of gedroogd als specerij in kruidenmixen. Let dus goed op want in veel dingen zoals kant en klare soepen, bouillons en bouillonblokjes vrijwel altijd selderij verwerkt. Het allergeen is daarnaast ook hittestabiel dus de gevoeligheid neemt niet af na verhitting. Symptomen na het binnen krijgen van selderij ontstaan binnen enkele minuten tot twee uur.

Als je allergisch bent voor selderij kun je ook overgevoelig reageren op de andere schermbloemigen gezien de eiwitten op elkaar lijken, dat noem je kruisreactie. Als je hooikoorts hebt kan er ook een kruisreactie met schermbloemigen ontstaan.

Diagnose

Herken je jezelf in de bovenstaande klachten en heb je het vermoeden dat je overgevoelig reageert op selderij? Laat dit dan eerst testen bij de (huis)arts. Dat kan door middel van de onderstaande testen.

 • Huidpriktest 
  Hierbij wordt er een druppel vloeistof op je onderarm aangebracht. In deze vloeistof zitten de allergenen van selderij opgelost. Hierna wordt er met een dun naaldje door de druppel heen in de huid geprikt. Als er vervolgens een rood bultje ontstaat op de plek waar de druppel is aangebracht, is de test positief. De uitslag is na een kwartier bekend.
 • Bloedonderzoek
  Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar of er antistoffen specifiek gericht tegen selderij aanwezig zijn in het bloed. Het duurt meestal enkele dagen tot weken voordat de uitslag bekend is.
 • Voedselprovocatie
  Er zijn twee methodes om deze test uit te voeren. Afhankelijk van de situatie bepaald de arts welke methode het meest geschikt is.

  • Dubbelblind placebogecontroleerde voedselprovocatie
   Bij deze test krijg je verschillende soorten voedingen. De ene voeding bevat het vermoedelijke allergeen en de andere voeding (placebo) niet. Zowel jij als de arts weet niet welke van de toegediende voedingen het mogelijke allergeen bevat. Vervolgens wordt er gekeken naar hoe je op beide voedingen reageert om te kunnen bepalen of je allergisch bent.
  • Open voedselprovocatie
   Hierbij wordt het vermoedelijke allergeen in toenemende mate toegediend om te kijken of en hoe allergisch je bent. Aan de hand van deze methode kan dus ook je drempelwaarde achterhalen.

Behandeling

Helaas is een selderij allergie niet te genezen en is vermijden van selderij de enige oplossing. Vind je het moeilijk om selderij te mijden of weet je niet goed waar het allemaal in zit? Een diëtiste kan je daarbij helpen.

Benieuwd naar meer?

Hi, wij zijn er voor je. Ons platform staat vol met interessante tips, trics en recepten.