Lupine

Symptomen

De oorzaken, symptomen en de heftigheid van die symptomen zijn voor iedereen anders, maar meest voorkomende symptomen zijn:

 

 • Jeuk in de mond
 • Netelroos
 • Ademhalingsklachten
 • Zwelling in gezicht of keel

Een lupine allergie is een minder bekende en relatief minder voorkomende allergie, maar zeker niet onbelangrijk. Lupine behoort tot de familie van de peulvruchten en wordt door zijn hoogwaardig aminozuur profiel steeds populairder om te gebruiken in onder andere vleesvervangers.

Hoe ontstaan de symptomen?

Er bestaan wel 450 verschillende lupine varianten, waarvan de zaden van slechts 3 soorten worden verwerkt in voedsel. Over het algemeen is lupine gemakkelijk te herkennen in een product, maar het kan soms ook verstopt zitten. Aanduidingen voor de aanwezigheid van lupine zijn: eiwitconcentraat, lopino, loyu, lupini/tremocos, lupine, lupinebloem, lupineboon, lupinemeel, lupinestukjes, lupinezaad, okara of voedingsvezel.

Een lupine allergie komt vaak voor bij mensen met een pinda allergie, gezien beide peulvruchten zijn. Ook kun je met een lupine allergie door kruisreactie reageren op andere peulvruchten. Let daarom goed op en check goed bij je (huis)arts of diëtiste wat je wel en niet mag.

Diagnose

Herken je jezelf in de bovenstaande klachten en heb je het vermoeden dat je overgevoelig reageert op lupine? Laat dit dan eerst testen bij de (huis)arts. Dat kan door middel van de onderstaande testen.

 • Huidpriktest 
  Hierbij wordt er een druppel vloeistof op je onderarm aangebracht. In deze vloeistof zitten de allergenen van lupine opgelost. Hierna wordt er met een dun naaldje door de druppel heen in de huid geprikt. Als er vervolgens een rood bultje ontstaat op de plek waar de druppel is aangebracht, is de test positief. De uitslag is na een kwartier bekend.
 • Bloedonderzoek 
  Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar of er antistoffen specifiek gericht tegen lupine aanwezig zijn in het bloed. Het duurt meestal enkele dagen tot weken voordat de uitslag bekend is.
 • Voedselprovocatie
  Er zijn twee methodes om deze test uit te voeren. Afhankelijk van de situatie bepaald de arts welke methode het meest geschikt is.

  • Dubbelblind placebogecontroleerde voedselprovocatie
   Bij deze test krijg je verschillende soorten voedingen. De ene voeding bevat het vermoedelijke allergeen en de andere voeding (placebo) niet. Zowel jij als de arts weet niet welke van de toegediende voedingen het mogelijke allergeen bevat. Vervolgens wordt er gekeken naar hoe je op beide voedingen reageert om te kunnen bepalen of je allergisch bent.
  • Open voedselprovocatie
   Hierbij wordt het vermoedelijke allergeen in toenemende mate toegediend om te kijken of en hoe allergisch je bent. Aan de hand van deze methode kan dus ook je drempelwaarde achterhalen.

Behandeling

Om klachten te voorkomen dient lupine natuurlijk vermeden te worden. Afhankelijk van je gevoeligheid en heftigheid van je klachten, kun je met je (huis)arts bepalen in hoeverre en hoe strikt je een lupinevrij dieet dient te volgen. Meestal wordt aangeraden om ook pinda te mijden en op te passen met andere peulvruchten in verband met kruisreactie.

Benieuwd naar meer?

Hi, wij zijn er voor je. Ons platform staat vol met interessante tips, trics en recepten.