Koemelk

Symptomen

De oorzaken, symptomen en de heftigheid van die symptomen zijn voor iedereen anders, maar meest voorkomende symptomen zijn:

 

  • Diarree
  • Buikpijn en/of opgeblazen gevoel
  • Braken
  • Luchtweg problemen (astma, piepende ademhaling, hoesten, kortademigheid)
  • Jeuk
  • Eczeem

Dit is een van de meest voorkomende voedselallergie bij kinderen. De meeste groeien er weer overheen, maar de allergie kan ook blijvend zijn.

Veel mensen verwarren een koemelkallergie met een lactose-intolerantie, maar er zit wel degelijk een verschil in. Bij een lactose-intolerantie is het afweersysteem namelijk niet betrokken en bij een koemelkallergie wel. Daarnaast reageer je bij een lactose-intolerantie op lactose (de melksuiker) en niet de eiwitten in melk.

Hoe ontstaan de symptomen?

Een koemelkallergie is vaak lastig te herkennen gezien de symptomen lijken op symptomen van andere allergieën of die van een lactose-intolerantie. De symptomen kunnen binnen een paar minuten tot enkele uren na het contact met koemelk optreden.

Koemelk wordt soms ook verwerkt in producten waarvan je het niet verwacht, zoals cosmetica of medicijnen, dus let goed op en vraag het bij twijfel altijd na bij je (huis)arts.

Tot slot kun je met een koemelkallergie eventueel ook reageren op rundvlees, geitenmelk en paardenmelk. Dat wordt kruisreactie genoemd. Lees hier meer daarover.

Diagnose

Herken je jezelf in de bovenstaande klachten en heb je het vermoeden dat je een koemelk allergie hebt? Laat dit dan eerst testen bij de (huis)arts. Dat kan door middel van de onderstaande testen.

  • Huidpriktest
    Hierbij wordt er een druppel vloeistof op je onderarm aangebracht. In deze vloeistof zitten de allergenen van koemelk opgelost. Hierna wordt er met een dun naaldje door de druppel heen in de huid geprikt. Als er vervolgens een rood bultje ontstaat op de plek waar de druppel is aangebracht, is de test positief. De uitslag is na een kwartier bekend.
  • Bloedonderzoek
    Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar of er antistoffen specifiek gericht tegen koemelk aanwezig zijn in het bloed. Het duurt meestal enkele dagen tot weken voordat de uitslag bekend is.
  • Voedselprovocatie
    Er zijn twee methodes om deze test uit te voeren. Afhankelijk van de situatie bepaald de arts welke methode het meest geschikt is.

    • Dubbelblind placebogecontroleerde voedselprovocatie
      Bij deze test krijg je verschillende soorten voedingen. De ene voeding bevat het vermoedelijke allergeen en de andere voeding (placebo) niet. Zowel jij als de arts weet niet welke van de toegediende voedingen het mogelijke allergeen bevat. Vervolgens wordt er gekeken naar hoe je op beide voedingen reageert om te kunnen bepalen of je allergisch bent.
    • Open voedselprovocatie
      Hierbij wordt het vermoedelijke allergeen in toenemende mate toegediend om te kijken of en hoe allergisch je bent. Aan de hand van deze methode kan dus ook je drempelwaarde achterhalen.

Behandeling

Meestal groei je dus over je koemelkallergie heen, maar mocht dat niet het geval zijn kan het helaas niet genezen worden. Wel kun je ermee leren omgaan door het voedingsmiddel te vermijden. Mocht je per ongeluk alsnog koemelk binnenkrijgen, kan er in overleg met de huisarts gekeken worden naar de beste behandeling. Meestal is dit antihistaminica en in ernstige gevallen een adrenalinepen.

Benieuwd naar meer?

Hi, wij zijn er voor je. Ons platform staat vol met interessante tips, trics en recepten. Twijfel je of het toch een lactose-intolerantie is waar je last van hebt? Hier kom je meer te weten over een lactose intolerantie.