Kippenei
Symptomen
De oorzaken, symptomen en de heftigheid van die symptomen zijn voor iedereen anders, maar meest voorkomende symptomen zijn:
- Jeuk
- Eczeem
- Diarree
- Buikpijn/kramp
- Hoesten
- Niezen, loopneus
- Rode, jeukende ogen
- Misselijkheid/ overgeven
Een kippenei-allergie is naast een pinda- of koemelkallergie, de meest voorkomende allergie bij kinderen. Het komt vooral voor bij baby’s want die darmen zijn namelijk nog niet volgroeid. Doordat de darmen nog niet volgroeid zijn, laten ze meer eiwit door dan het lichaam kan verteren. Daardoor komen de onverteerde eiwitten in het bloed terecht waarop het lichaam vervolgens overgevoelig reageert door antistoffen aan te maken. De meeste kinderen zijn rond hun vierde levensjaar over de allergie heen gegroeid.
In sommige gevallen is de allergie blijvend of kan het op latere leeftijd ontstaan, maar dat is vrij zeldzaam; minder dan 1 procent van de volwassenen is allergisch voor kippenei.
Hoe ontstaan de symptomen?
Erfelijke aanleg speelt bij deze allergie een rol. Als beide ouders een kippenei allergie hebben, is de kans van het overdragen naar het kind groot. In het geval de allergie aangeboren is, zal het eerste contact met ei direct tot een reactie leiden.
Als de allergie niet aangeboren is, is deze ontstaan nadat het lichaam gesensibiliseerd is tegen ei. Dit kun je bij jonge kinderen voorkomen door ei langzaam te introduceren in het voedingspatroon.
Diagnose
Herken je jezelf in de bovenstaande klachten en heb je het vermoeden dat je een kippenei allergie hebt? Laat dit dan eerst testen bij de (huis)arts. Dat kan door middel van de onderstaande testen.
- Huidpriktest
Hierbij wordt er een druppel vloeistof op je onderarm aangebracht. In deze vloeistof zitten de allergenen van kippenei opgelost. Hierna wordt er met een dun naaldje door de druppel heen in de huid geprikt. Als er vervolgens een rood bultje ontstaat op de plek waar de druppel is aangebracht, is de test positief. De uitslag is na een kwartier bekend. - Bloedonderzoek
Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar of er antistoffen specifiek gericht tegen kippenei aanwezig zijn in het bloed. Het duurt meestal enkele dagen tot weken voordat de uitslag bekend is. - Voedselprovocatie
Er zijn twee methodes om deze test uit te voeren. Afhankelijk van de situatie bepaald de arts welke methode het meest geschikt is.- Dubbelblind placebogecontroleerde voedselprovocatie
Bij deze test krijg je verschillende soorten voedingen. De ene voeding bevat het vermoedelijke allergeen en de andere voeding (placebo) niet. Zowel jij als de arts weet niet welke van de toegediende voedingen het mogelijke allergeen bevat. Vervolgens wordt er gekeken naar hoe je op beide voedingen reageert om te kunnen bepalen of je allergisch bent. - Open voedselprovocatie
Hierbij wordt het vermoedelijke allergeen in toenemende mate toegediend om te kijken of en hoe allergisch je bent. Aan de hand van deze methode kan dus ook je drempelwaarde achterhalen.
- Dubbelblind placebogecontroleerde voedselprovocatie
Behandeling
Als er een ei allergie op jonge leeftijd wordt vastgesteld, bestaat er een grote kans dat het kind de allergie op latere leeftijd ontgroeit. Daarnaast kun je een ei allergie zelfs voorkomen als deze niet aangeboren is. Dat kan door middel van het vroegtijdig en langzaam introduceren van ei in het voedingspatroon van je kindje. Pas hier wel mee op en doe dit onder begeleiding. Op het consultatiebureau kun je hiervoor een stappenplan krijgen.
Als de allergie blijvend is, is het vermijden van ei helaas die enige behandeling. Dit kan nog aardig lastig zijn soms, gezien ei vaak verstopt zit in producten en je ook goed moet opletten dat je alle essentiële voedingstoffen binnenkrijgt. Een diëtiste kan je daarbij helpen en samen kun je kijken welk voedingspatroon bij jou past.
LET OP!
- Naast het kippenei kunnen ook eieren van ganzen, eenden en kwartels reactie opwekken. Sommige mensen zijn alleen allergisch voor rauw ei, anderen voor zowel rauw als verhit.
- Geef je borstvoeding? Pas dan goed op dat je zelf ook geen kippenei binnenkrijgt, want dat geef je via de moedermelk door aan je kindje.
- Kippenei kan ook in shampoo, lotion, crème en andere cosmetica voorkomen. Verder kunnen medicijnen en vaccinaties ook eiwitten bevatten. Laat daarom altijd alles dubbelchecken bij je (huis)arts.
Benieuwd naar meer?
Hi, wij zijn er voor je. Wil je weten hoe je het beste ei kan introduceren en allergie kan voorkomen bij je kindje? Of wil je weten hoe je ei kan vervangen in recepten? Ons platform staat vol met tips, trics en lekkere recepten.