Glutenvrije muffins met walnoot

Deze glutenvrije, lactosevrije, suikervrije en vegan muffins zitten boordenvol met gezonde ingrediënten. Dat is pas verantwoord genieten!

glutenvrije,muffins,met,walnoot,glutenvrijlactosevrijsuikervrijdessert,snack

glutenvrij,lactosevrij,suikervrij,

  • 8+ personen
  • dessert, snack

Muffins zijn vanwege hun handzame formaat erg fijn als tussendoortje voor onderweg. Maar de gemiddelde muffin mag je natuurlijk niet als gezond of voedzaam bestempelen. Deze muffins zonder melk zijn dat wel! Ze bevatten ingrediënten waarmee je lichaam echt wat kan en die je geruime tijd een verzadigd gevoel geven. Verder zijn ze ook glutenvrij, suikervrij lactosevrij en vegan.

Tip: omdat je de pompoen echt volledig moet laten afkoelen voordat hij bij in het beslag kan, is het handig om hem de dag van te voren al te koken. Als hij niet helemaal is afgekoeld kan hij namelijk het bakproces behoorlijk verstoren.

Walnoten: daarom zijn ze zo gezond

In een verantwoord eetpatroon zijn noten eigenlijk onmisbaar. Alle noten zijn gezond, je kunt dus voldoende variëren. Een noot die je zeker regelmatig moet laten terugkomen, is de walnoot. Deze noten bevatten erg veel gezonde voedingsstoffen en ze zitten boordevol antioxidanten. Daarnaast bevatten ze veel onverzadigde vetzuren die helpen je cholesterol te verlagen, beschermen tegen hart- en vaatziekten en een ondersteunende werking hebben bij het voorkomen van diabetes. Walnoten zijn ook rijk aan vezels, eiwitten en mineralen. Ze zorgen voor een betere nachtrust, verminderen stress en verlagen je bloeddruk. Reden genoeg om erg regelmatig een handje van deze lekkere noten te nemen!

Bereidingswijze

Maak de appel en pompoen schoon en snij ze in stukjes. Kook hierna de pompoen en ¼ van de appel in ongeveer 15 minuten gaar. Meng het lijnzaad met het water en laat dit 15 minuten rusten.

Maal 100 gram van de walnoten in een keukenmachine tot walnootmeel. Let op: doe dit niet te lang, want dan krijg je walnootpasta. Doe het om die reden ook het beste in drie delen.

Pureer de afgekoelde pompoen en appel tot een glad mengsel en meng alle droge ingrediënten, behalve de baking soda en het bakpoeder. Doe nu het pompoen-appelmengsel, de olijfolie en ahornsiroop hierbij en mix dit kort

Doe nu de rest van de appel, het bakpoeder, de baking soda en azijn erbij en mix dit. Doe dit zo kort mogelijk en verdeel dan meteen over de muffinvormpjes. De baking soda begint namelijk meteen te werken als hij in aanraking komt met het zuur. Het is voldoende voor 9-10 vormpjes. Gebruik bij voorkeur herbruikbare siliconen muffinvormpjes. Die zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook handiger in gebruik.

Als laatste verkruimel je de rest van de walnoten over de muffins.

Omdat je niet wilt dat de walnootstukjes verbranden, moet je de muffins zo laag mogelijk in de oven plaatsen of ze afdekken met aluminiumfolie. Bak de muffins op 190 graden voor ongeveer 40-45 minuten.

Laat de muffins ongeveer 5 minuten afkoelen in de vormpjes, hierna haal je ze eruit en plaats je ze op een rekje. Anders wordt de bodem vochtig.