PDS symptomen

Heb je of denk je last te hebben van het prikkelbare darm syndroom (PDS)? In dit artikel gaan we in op de symptomen die horen bij PDS. Van lichamelijke klachten tot mentale klachten. Lees verder en ontdek of je de symptomen herkent.

Lichamelijke klachten

Hieronder zie je een lijst met lichamelijke klachten die passen bij het prikkelbare darm syndroom:

  • Buikpijn
  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid
  • Diarree
  • Verstopping
  • Spierklachten
  • Gewrichtsklachten
  • Rugpijn
  • Aanval

Mentale klachten

Hieronder zie je een lijst met mentale klachten die passen bij het prikkelbare darm syndroom:

  • Angst
  • Depressie
  • Slaapstoornissen
  • Concentratiestoornissen
  • Vermoeidheid
  • Stress

Hieronder staat de symptomen verder toegelicht.

Stress en PDS

Stress kan een grote rol spelen in het ontstaan en in stand houden van PDS. Een belangrijke oorzaak van PDS is chronische stress. Dit houdt in dat je je maanden, soms jarenlang, gestrest voelt. Je lichaam is dan constant in de ‘vecht- of vluchtmodus’. Dit is een overlevingsmechanisme dat bedoeld is voor korte termijn stressituaties, zoals een aanval van een wild dier. Maar bij chronische stress blijft je lichaam in deze modus, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan, waaronder PDS. Het is dus belangrijk om stress te verminderen of te voorkomen, om de klachten van PDS te verminderen of te voorkomen. Denk aan het ontspanningsoefeningen zoals yoga of mindfulness.

Rugpijn en PDS

Rugpijn is een veel voorkomende klacht bij mensen met PDS. De pijn kan uitstralen naar de benen of het bekkengebied. Soms is de pijn zo hevig dat je uit bed moet. De pijn kan in de onderrug zitten, maar ook in de bovenrug of in het midden van de rug. De pijn kan acuut zijn, maar ook chronisch. In sommige gevallen kan de pijn zo hevig zijn dat je niet meer in staat bent om normaal te functioneren. Rugpijn kan allerlei oorzaken hebben, maar bij PDS is de oorzaak vaak onbekend. Heb je het idee dat je rugpijn veroorzaakt wordt door PDS dan zou je dit moeten laten onderzoeken door een arts.

Prikkelbare darm syndroom en depressie

Depressie komt vaker voor bij mensen met PDS dan bij mensen zonder PDS. De oorzaak van de depressie is niet goed begrepen, maar stress lijkt een belangrijke rol te spelen. depressie kan allerlei symptomen hebben, zoals een verminderd zelfvertrouwen, een verminderd libido, een verminderde eetlust, een verandering in slaappatronen, vermoeidheid en een verandering in humeur.

Prikkelbare darm syndroom en angst

Angst komt ook vaker voor bij mensen met PDS dan bij mensen zonder PDS. De oorzaak van de angst is niet goed begrepen, maar stress lijkt ook hier een belangrijke rol te spelen. Angst kan allerlei symptomen hebben, zoals een hartkloppingen, een benauwd gevoel, een gevoel van paniek, angstig gedrag en een verminderd zelfvertrouwen.

Prikkelbare darm syndroom en slaapstoornissen

Slaapstoornissen komen vaker voor bij mensen met PDS dan bij mensen zonder PDS. De oorzaak van de slaapstoornis is niet goed begrepen, maar stresskt een belangrijke rol te spelen. Slaapstoornissen kunnen allerlei symptomen hebben, zoals moeite met inslapen, veelvuldig wakker worden, vroeg wakker worden, slechte slaapkwaliteit en vermoeidheid overdag. Slaapstoornissen zijn een ernstige aandoening die behandeld moet worden door een arts of psycholoog.

Prikkelbare darm syndroom en concentratiestoornissen

Concentratiestoornissen komen vaker voor bij met PDS dan bij mensen zonder PDS. De oorzaak van de concentratiestoornis bij pas is niet bekend. Maart hert feit dat je veel fysieke ongemakken ervaart zal ongetwijfeld een rol spelen hierin. Deze fysieke ongemakken hebben vaak tot gevolg dat je sneller afgeleid bent, een lager werktempo hebt en uiteraard moeite hebt om geconcentreerd te zijn.

Prikkelbare darm syndroom en vermoeidheid

Vermoeidheid is een veel voorkomend symptoom bij PDS. Hierdoor heb je vaak minder energie, verminderde eetlust, je bent minder productief, hebt moeite met opstaan en er is vaak ook een verandering in je slaappatroon. Ben je zelf al enige tijd vermoeid dan zou je een arts kunnen raadplegen of te kijken je last hebt van een spastische darm.

Buikpijn en PDS

Buikpijn is een veel voorkomend symptoom bij PDS. De pijn kan in de bovenbuik of in de onderbuik zitten. Soms is de pijn zo hevig dat je niet meer in staat bent om normaal te functioneren. Het kan zelfs voorkomen dat je het idee hebt dan je flauw gaat vallen. In dat geval kan het ook om een pas aanval gaan. Soms is de pijn het gevolg van spierspasmen of een ontsteking van de darmwand.

Overgang en prikkelbare darm syndroom

De overgang is een natuurlijk proces waarbij de vruchtbare jaren van een vrouw ten einde komen. Het is een periode waarin de hormoonhuishouding verandert en de menstruatiecyclus steeds onregelmatiger wordt. Sommige vrouwen hebben hier weinig last van, maar andere vrouwen kunnen veel klachten krijgen, zoals opvliegers, slaapstoornissen, stemmingswisselingen, depressie, angst, vaginale droogheid, verminderd libido tijdens de seks. De klachten kunnen soms zo hevig zijn dat het dagelijks leven er door wordt beïnvloedt. De overgang is niet hetzelfde als PDS, maar de klachten kunnen wel overeenkomen. Het is dus belangrijk om naar de arts te gaan als je klachten ervaart, zodat de juiste diagnose kan worden gesteld en de juiste behandeling kan worden gestart.

Zwangerschap en prikkelbare darm syndroom

Zwangerschap is een natuurlijk proces waarbij een vrouw een kind draagt. Zwangerschap kan allerlei klachten met zich meebrengen, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, verstopping, angst, depressie, slaapstoornissen, concentratiestoornissen en vermoeidheid. Sommige vrouwen hebben hier weinig last van, maar andere vrouwen kunnen veel klachten krijgen. De klachten kunnen soms zo hevig zijn dat het dagelijks leven er door wordt beïnvloedt. Zwangerschap is niet hetzelfde als PDS, maar de klachten kunnen wel overeenkomen. Het is dus belangrijk om naar de arts te gaan als je klachten ervaart, zodat de juiste diagnose kan worden gesteld en de juiste behandeling kan worden gestart.

Prikkelbare darm syndroom en voeding

Er is geen speciale voeding voor mensen met PDS, maar sommige voedingsmiddelen kunnen de klachten verminderen of verergeren. Sommige voedingsmiddelen die de klachten kunnen verminderen zijn:

  • Groenten
  • Fruit
  • Volkoren zuivelproducten
  • Vis helpt vaak bij constipatie

Voedingsmiddelen die de klachten kunnen verergeren zijn:

  • Roomboter
  • Margarine
  • Vet
  • Gefrituurd voedsel
  • Koffie
  • Alcohol
  • Chocola

Dit is niet voor iedereen hetzelfde, dus het is belangrijk om uit te proberen wat voor jou werkt.

Opgeblazen gevoel en PDS

Een opgeblazen gevoel is een veel voorkomend symptoom bij PDS. Het kan ervoor zorgen dat je je dik en onhandig voelt. Soms is het zo erg dat je kleding niet meer past. Is het wellicht herkenbaar voor je dat je in de ochtend nog een (relatief) platte buik hebt maar dat je al redelijk snel na het eten al een dikke buik krijg? Dan kan het zomaar zijn dat je last hebt van het prikkelbare darm syndroom. Ga naar je arts om dit te laten onderzoeken.

Een opgeblazen gevoel kan allerlei oorzaken hebben, maar bij PDS is de oorzaak vaak onbekend. Soms is het het gevolg van een verandering in de darmflora, een verandering in de darmwand of een ontsteking van de darmwand.

Winderigheid en prikkelbare darm syndroom

Winderigheid is een veel voorkomend symptoom bij PDS. Het is een ongemakkelijk gevoel van volheid en druk in de buik, gepaard gaand met boeren. Soms is het zo erg dat je boertjes ruikt. Zeker in sociale situaties kun je je enorm ongemakkelijk voelen. Dit ook vanwege het feit dat het lastig is om het in te houden. Winderigheid kan allerlei oorzaken hebben, maar bij PDS is de oorzaak vaak onbekend. Soms is het het gevolg van een verandering in de darmflora, een verandering in de darmwand of een ontsteking van de darmwand.

Diarree en prikkelbare darm syndroom

Diarree is een veel voorkomend symptoom bij PDS. Het is een waterige ontlasting die vaker voorkomt dan normaal. Soms is de diarree zo erg dat je meer dan drie keer per dag moet poepen. Zeker op het moment dat je de “verkeerde” voeding of drankjes pakt zoals koffie.

Verstopping en prikkelbare darm syndroom

Ook verstopping is, naast diarree, een veel voorkomend symptoom bij PDS. Je vindt het lastig om te poepen.Soms is de ontlasting zo hard dat je er krampen van krijgt. Verstopping kan allerlei oorzaken hebben, maar bij PDS is de oorzaak vaak onbekend. Soms is het het gevolg van een verandering in de darmflora, verandering in de darmwanden ontsteking van de darmwand. Heb je regelmatig last van obstipatie dan zou je dit nader kunnen laten onderzoeken door een arts.

Tot slot

Prikkelbare darm syndroom (PDS) komt vooral voor bij vrouwen in de childbearing leeftijd. Het is een aandoening van de dikke darm, waarbij de darmwand overgevoelig is voor prikkels van buitenaf. Dit kan leiden tot allerlei soorten klachten, die we hieronder verder gaan bespreken.