Glutenintolerantie oftewel coeliakie (spreek uit als seuliakíé) is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam overgevoelig reageert op gluten. De gluten veroorzaken een ontstekingsreactie in het dar...
Lactose intolerantie
Symptomen
De meest voorkomende symptomen zijn:
- Een opgeblazen gevoel
- Misselijkheid
- Buikpijn
- Kramp of darmrommelingen
- Winderigheid
- Diarree
Al je een lactose-intolerantie hebt kan je lichaam lactose moeilijk tot niet verteren vanwege het gebrek aan het enzym lactase.
Al je een lactose-intolerantie hebt kan je lichaam lactose moeilijk tot niet verteren vanwege het gebrek aan het enzym lactase. Lactase wordt aangemaakt in de darmwand en “knipt” als het ware lactose op in kleinere stukken zodat het kan worden opgenomen in de darm. Zodra er dus een gebrek is aan dit enzym, kan lactose niet worden opgeknipt en dus niet opgenomen worden in de darmwand. En dat zorgt voor vervelende klachten…
Lactose allergie?
Lactose allergie bestaat niet. Bij een allergie maakt het afweerstysteem namelijk antistoffen aan tegen een bepaald eiwit. Bij lactose-intolerantie is het afweersysteem niet betrokken en reageer je op lactose (melksuiker) en niet de eiwitten in melk.
Er zit dus ook een verschil tussen lactose intolerantie en koemelkallergie.
Hoe ontstaat de symptomen?
De klachten kunnen per persoon verschillen, maar treden meestal zo’n 1 a 2 uur na het innemen van lactose op. Hoeveel last je hebt is afhankelijk van de hoeveelheid lactose die je kan verdragen, de snelheid van vertering en de hoeveelheid lactose die je ingenomen hebt. Het is dus niet altijd zo dat als je lactose intolerant bent je helemaal geen lactose kan verdragen. Het deel dat niet wordt verteerd veroorzaakt dus de klachten en is bij iedereen anders.
De onverteerde lactose blijft dus in de darm achter, waardoor de van nature aanwezige bacteriën het overschot afbreken. Daarbij ontstaan gassen. Daarnaast trekt onverteerde lactose water aan, waardoor er waterige ontlasting tot diarree ontstaat.
Diagnose
Herken je jezelf in de bovenstaande klachten en heb je het vermoeden dat je een lactose intolerantie hebt? Laat dit dan eerst testen bij de (huis)arts. Dat kan door middel van de onderstaande testen.
- Lactose tolerantie test (LTT)
Bij dit onderzoek wordt via het bloed gekeken of je intolerant bent voor lactose.
Dat kun je zien aan de hand van de bloedsuikerspiegel. Die stijgt namelijk niet als je intolerant bent voor lactose. Dat komt omdat er normaal gezien bij de vertering van het melksuiker lactose, suikerdeeltjes in het bloed terecht komen waarna de bloedsuikerspiegel stijgt. Bij een lactose intolerantie is dat proces dus verstoord en wordt het melksuiker niet (goed) verteerd.Voor de eerste bloedmeting moet je nuchter zijn. Vervolgens krijg je een lactose-houdende drank waarna er op verschillende tijden bloed afgenomen wordt om te kijken of de bloedsuikerspiegel is gestegen. Als je bloedsuikerspiegel niet stijgt, kan het dus zijn dat je een lactose-intolerantie hebt. - Waterstof-ademtest
Bij deze test wordt er gekeken naar de hoeveelheid waterstof in je adem om meer te weten te komen over de darmwerking. Tijdens het verteren van suikers zoals lactose produceren je darmbacteriën namelijk waterstofgas wat vervolgens via het bloed bij de longen terecht komt en je weer uitademt.Dat waterstofgehalte wordt gemeten door een speciaal apparaat, waar je ongeveer een minuut in moet ademen. De eerste meting is op een nuchtere maag, daarna krijg je een suikeroplossing en wordt de ademtest nog een paar keer herhaald. Aan de hand van de hoeveelheid waterstof in je adem kan worden afgeleid of je darmen de suikers wel of niet verteren.
- Eliminatie provocatie test
Hierbij wordt lactose een tijdje (ongeveer vier tot zes weken) weggelaten uit het voedingspatroon – de eliminatiefase. Vervolgens wordt er gekeken of de klachten verdwijnen. Als dat zo is, is er een vermoeden van een lactose-intolerantie. Om dat te bevestigen wordt lactose weer toegevoegd in je voedingspatroon om te kijken of de klachten terugkomen – de provocatiefase.Let op! Doe dit altijd onder begeleiding van een specialist en nooit zelf, om te zorgen dat je genoeg van de juiste voedingstoffen binnen krijgt.
Behandeling
Als er dan vervolgens een diagnose is gesteld, dan is het het beste om naar een diëtist te gaan. Daarmee kun je namelijk onder professionele begeleiding kijken hoeveel lactose je eventueel nog wel kan verdragen en wat voor jou de beste manier van omgang is. Ook zijn er eventueel lactase pillen die je helpen om lactose af te breken, waardoor je gewoon weer lactose kan consumeren.
Benieuwd naar meer?
Hi, wij zijn er voor je. Ons platform staat vol met interessante tips, trics en recepten. Lees bijvoorbeeld verder over lactosevrije zuivel of lees verder over een koemelkallergie als je twijfelt.