Coeliakie

Symptomen

De oorzaken, symptomen en de heftigheid van die symptomen zijn voor iedereen anders, maar meest voorkomende symptomen zijn:

  • Diarree
  • Buikpijn
  • Opgeblazen gevoel
  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Bloedarmoede

De darmvlokken zijn verantwoordelijk voor het opnemen van voedingstoffen uit de voeding. Als het darmslijmvlies dus langdurig beschadigd wordt, worden belangrijke voedingstoffen op een gegeven moment niet meer goed opgenomen dus pas goed op.

Het kan ook zijn dat gluten klachten veroorzaken zonder dat er coeliakie is vastgesteld. Dat wordt glutensensitiviteit, of NCGS (non-celiac gluten sensitivity) genoemd. Het verschil is dat bij coeliakie de darm beschadigd wordt als je gluten binnenkrijgt, bij glutensensitiviteit gebeurt dit niet.

Hoe ontstaan de symptomen?

Hoe coeliakie precies ontstaat is nog niet bekend. Erfelijkheid kan een rol spelen, maar dat hoeft niet. De darmen kunnen ook beschadigd raken door bijvoorbeeld virussen, infecties of andere ziekten.

Zodra je eenmaal gevoelig bent voor gluten, raken de darmvlokken beschadigd zodra je gluten binnenkrijgt. Deze worden hersteld zodra je geen gluten meer eet. Nadat de darmen hersteld zijn, krijg je geen klachten zolang je geen gluten binnenkrijgt.

Diagnose

Herken je jezelf in de bovenstaande klachten en heb je het vermoeden dat je een gluten intolerantie hebt? Laat dit dan eerst testen bij de (huis)arts.

Dat kan door middel van het onderzoeken van het bloed. Hierbij wordt er gekeken of er antistoffen tegen gluten aanwezig zijn. In dat geval heb je coeliakie. Als dat niet zo is, is het vrijwel zeker dat je geen coeliakie hebt. In enkele gevallen kan het zo zijn dat de huisarts besluit om toch verder onderzoek te doen. Dan word je doorverwezen naar het ziekenhuis voor nader onderzoek van de dunne darm door middel van een endoscopie (kijkonderzoek).

Behandeling

Coeliakie is helaas niet te genezen en er bestaan ook geen medicijnen voor. Wel is de intolerantie te behandelen door een strikt glutenvrij dieet te volgen. Dat kan soms nog aardig lastig zijn en elk spoortje van gluten kan de darm opnieuw beschadigen. Daarom is het verstandig om met een diëtiste aan de slag te gaan om te kijken welk voedingspatroon bij jou past en ervoor om te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Benieuwd naar meer?

Hi, wij zijn er voor je. Ons platform staat vol met tips, trics en lekkere glutenvrije recepten.

Lactose intolerantie

Al je een lactose-intolerantie hebt kan je lichaam lactose moeilijk tot niet verteren vanwege het gebrek aan het enzym lactase.

Meer over lactose intolerantie