Bij een allergie voor huisstofmijt reageer je overgevoelig op de deeltjes in de lucht die afkomstig zijn van de ontlasting van de beestjes. Huisstofmijten zijn voor het blote oog niet zichtbaar en ...
Huisdierenallergie
Symptomen
- Verstopte of lopende neus
- Niesbuien
- Jeukende en tranende ogen
- Benauwd
- Piepende ademhaling
- Hoofdpijn
- Eczeem
- Vermoeidheid
Met name de eiwitten die geproduceerd wordt in de speekselklieren van de dieren zijn een grote trigger. Doordat de dieren zich wassen en likken kunnen deze eiwitten wel op de haren van het dier terecht komen, waardoor het een trigger is voor de mens.
Een naaktkat zal bijvoorbeeld wel minder klachten geven dan andere katten, maar het diertje heeft alsnog de allergenen in z’n speeksel.
Hoe ontstaan de symptomen?
Het speeksel dat de allergenen bevat, wordt doordat het dier zichzelf likt verspreid over het lichaam en komt via huidschilfers en haren in de lucht terecht.
Katten en honden zijn de dieren waar mensen het meest allergisch voor zijn. De allergenen van de kat zijn het sterkst omdat ze zo klein zijn en daardoor makkelijk diep in de luchtwegen kunnen komen. Andere huisdieren waar mensen allergisch voor kunnen zijn; konijnen, cavia’s, kanarie, parkiet, papegaai en duif.
Diagnose
Herken je jezelf in de bovenstaande klachten en heb je het vermoeden dat je een huisdierenallergie hebt? Ga dan eerst langs bij de huisarts. Deze kan je vervolgens doorsturen naar een allergoloog of verpleegkundig specialist. Zij kunnen eventueel een diagnose stellen aan de hand van een uitvoerig gesprek en één of meerdere onderzoeken.
Onderzoeken die gedaan kunnen worden om een allergie voor (huis)dieren te achterhalen zijn:
- Huidpriktest
Hierbij wordt er een druppel vloeistof op je onderarm aangebracht. In deze vloeistof zitten de allergenen van de huidschilfers van dieren opgelost. Hierna wordt er met een dun naaldje door het druppel heen in de huid geprikt. Als er vervolgens een rood bultje ontstaat op de plek waar de druppel is aangebracht, is de test positief. De uitslag is na een kwartier bekend. - Bloedonderzoek
Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar of er antistoffen specifiek gericht tegen huidschilfers van bepaalde dieren aanwezig zijn in het bloed. Het duurt meestal enkele dagen tot weken voordat de uitslag bekend is. - Neusprovocatie
Bij twijfel kan deze test uitgevoerd worden. Hierbij wordt er een steeds hogere dosering allergeen houdende vloeistof in de neus gespoten om te bepalen hoe gevoelig je voor de allergenen bent.
Een positieve test betekent niet automatisch dat je allergisch bent. Je bent pas allergisch als de uitslag van de test ook bij je klachten past. Dit zal de behandelaar met je bespreken.
Behandeling
Ten eerste moet het dier waar je allergisch voor bent zo veel mogelijk vermeden worden.
- Medicatie
Mochten er toch klachten opspelen omdat je bijvoorbeeld bij het dier in de buurt bent geweest, kan er neusspray, antihistaminica of een combinatie van gebruikt worden. Antihistaminica helpt namelijk tegen histamine, de boosdoener in de allergische reactie (meer weten? Klik hier). - Immunotherapie
Als de medicatie onvoldoende of niet werkt kan er gekeken worden naar een aanvullende behandeling, namelijk immonutherapie. Dit is een behandeling van 3 tot 5 jaar waarbij de onderliggende oorzaak van de allergie wordt aangepakt. Je krijgt geleidelijk aan het allergeen toegediend waardoor het immuunsysteem aan het allergeen went en er op den duur minder tot niet meer op reageert.Deze vorm therapie werkt echter alleen bij hooikoorts, huisstofmijtallergie, (huis) dierenallergie en insectengifallergie. Ook kan de behandeling niet gegeven worden als je ernstige astma hebt, allergisch bent voor een dier die in huis aanwezig is, je klachten hebt van een hartziekte of kwaadaardige aandoening. De behandeling kan plaatsvinden middels injecties of smelttabletten. Afhankelijk van je soort allergie bepaalt de arts welke toedieningsvorm het meest geschikt is en het effectiefst is. De toedieningsvorm is ook afhankelijk van:- De aard en ernst van je allergieklachten
- Algehele gezondheid
- Beroep
- Leefstijl
- Eventuele bijwerkingen van de therapie
- Persoonlijke voorkeur
Sommige mensen nemen ondanks hun allergie alsnog een huisdier omdat ze bij een bepaalde soort minder klachten lijken te hebben en/of hun allergiepilletjes nemen. Dit is echter vrij gevaarlijk… Als je namelijk constant wordt blootgesteld aan het dier waar je allergisch voor bent, staan vooral de chronische klachten op de voorgrond. Dit zijn klachten als verstopte neus, continue geprikkelde rode ogen, overgevoelige luchtwegen, maar ook klachten als futloosheid, hoofdpijn, lichte spierpijn en een koortsachtig gevoel. De acute klachten vallen dan minder op waardoor je op een gegeven moment wellicht niet meer in de gaten hebt dat het dier de oorzaak is van de klachten.
Benieuwd naar meer?
Nu kan het zijn dat je ooit gehoord hebt van hypoallergene katten- en hondenrassen, maar dan moeten wij je helaas teleurstellen. Die rassen bevatten namelijk alsnog gewoon het allergeen in hun speeksel. Meer weten? Lees dan hier verder.